Rabu, 2 November 2011

SURAH AL ANFAL (AYAT 2 - 4) MERAWAT IMAN YANG LEMAH


السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

Iman yang kuat adalah benteng kepada segala sifat-sifat Mazmumah. Benteng kepada segala maksiat yang Allah SWT larangkan. Tanpa iman yang kuat seseorang itu walaupun, waima seorang imam, seorang ustaz boleh terlibat dengan maksiat, pecah amanah yang mana telahpun berlaku pada seorang amil zakat dan beliau juga seorang imam masjid di Johor. 

Banyak kes lagi yang melibatkan orang-orang yang rajin solat dan kenapa harus berlaku? Kenapa dengan iman mereka? Sebenar imanlah yang harus diperkasakan, diperkuatkan. Bagaimana caranya?

Jika begitu wahai pembaca, dimanakah tahap iman kamu? Apakah iman kamu senang dibolos dan ditembus? Adakah kamu mampu menangkis serangan dan bisikan syaitan yang bertindak melalui nafsu syahwat kamu. Walaupun rajin bersolat tetapi masih juga melakukan maksiat. Yang tak bersolat entah macamana iman mereka.? Adakah hati dan jiwa mereka telah mati.

Baca N3 ini pasal iman.
AMALKAN AYAT INI UNTUK MERAWATKAN IMAN YANG LEMAH SERTA MEMPERKASAKAN IMAN KITA


Maksudnya:

2. Sesungguhnya orang-orang yang beriman ialah mereka yang bila disebut nama Allah gemetarlah hati mereka, dan apabila dibacakan ayat-ayatNya bertambahlah iman mereka (karenanya), dan hanya kepada Tuhanlah mereka bertawakkal. 

3. (yaitu) orang-orang yang mendirikan shalat dan yang menafkahkan sebagian dari rezki yang Kami berikan kepada mereka.

4. Itulah orang-orang yang beriman dengan sebenar-benarnya. Mereka akan memperoleh beberapa derajat ketinggian di sisi Tuhannya dan ampunan serta rezki (nikmat) yang mulia. 

Wasallam.

Ditulis Oleh : Captain Hari: 12:09 PTG Kategori:

Comments
5 Comments

5 ulasan anda:

 1. thankyou . friend i find your blog very informative.

  http://www.ariestechsoft.net/mlm-software-development.html

  BalasPadam
 2. Salam capt..
  Ada tak doa agar mnguatkan iman seseorang datum mlakukan maksiat?

  BalasPadam
 3. Salam. Capt, knape ek suami sy sorg yg baik byk bersedekah dan sllu mnasihati sy dlm sstgh pkara, solat x tinggal dia jugak sorg yg bmanis muka ttp ada prngainya yg dia sdr x sdar byk Myakiti hati sy sbg isterinya, Apakah surah ini boleh dibacakn serta disebut namanya supaya dia sdar tindaknnya, kerana Ada sstgh perkara yg dia nmpk dr sy adalah jugak ada persamaan perangainya... Lbh kurg klu org sy buat salah dia nmpk, tp dia buat salah x nmpk... Kdang2 sy buntu dan keliru dgn perwataknnya...

  BalasPadam

NOVEL ANA SOFIYA

NOVEL PERTAMA

cintamu cintaku satu

Novel TMKH telah mendapat pengiktirafan 4 bintang dari Editor Berita Harian 2010. Cetakan yang ke-7. Anda juga boleh melayari LINK INI untuk membaca bab-bab 1 -15
--------------------------------------------
NOVEL KEDUA

cintamu cintaku satu

ccs 1, ccs 2, ccs 2-samb, ccs 3, ccs 4, ccs 5

--------------------------------------------
NOVEL KETIGA--------------------------------------------
NOVEL KEEMPAT


--------------------------------------------
NOVEL KELIMA--------------------------------------------
NOVEL KEENAM 

,

Free Page Rank Tool My Ping in TotalPing.com Ping your blog, website, or RSS feed for Free free search engine submission BLOGGER INDONESIA

.


get this