Jumaat, 5 Ogos 2011

DOA MOHON KESEMBUHAN PENYAKIT DAN DOA MOHON KERINGANAN DAN KEMUDAHANI.

DOA PENYAKIT 1

DOA PENYAKIT 2


Hidup Menjadi Mudah dengan Menjalankan Agama Allah

Dibaca selalu doa-doa ini kepada yang ada penyakit zahir dan batin supaya dapat menjalankan ibadah puasa dan ibadah lain dalam bulan Ramadhan. Kepada yang kurang upaya dipermudahkan dan diringankan kesengsaraan dalam melakukan amalan-amalan yang dirasakan berat, terasa mudah untuk dilaksanakan.  

Sebahagian besar manusia beranggapan bahawa agama menjadikan hidup mereka sulit dan mereka dibebani dengan kewajipan-kewajipan yang berat. Sesungguhnya ini merupakan anggapan sesat yang dibisikkan oleh Syaitan kepada manusia agar mereka tersesat. 

Sebagaimana telah disebutkan terdahulu, agama itu mudah. Allah menyatakan bahawa Dia akan memberikan kemudahan kepada orang-orang beriman setelah mereka menghadapi kesulitan. Di samping itu, ajaran agama seperti bertawakal kepada Allah dan meyakini takdir juga dapat menghilangkan semua beban, kesulitan, dan penyebab penderitaan dan duka cita. 

Bagi seseorang yang hidup dengan agama Allah, tidak ada penderitaan, duka cita, atau putus asa. Dalam beberapa ayat, Allah menjanjikan akan menolong orang-orang yang berserah diri kepada-Nya dan orang-orang yang membantu agama-Nya, dan akan memberikan kehidupan yang baik kepada mereka, baik di dunia ini mahupun di akhirat kelak. Tuhan kita, Yang tidak pernah mengingkari ucapan-Nya, menyatakan sebagai berikut:

“Ketika orang-orang yang bertakwa ditanya, 'Apakah yang telah diturunkan oleh Tuhanmu?' Mereka menjawab, 'Kebaikan.' Orang-orang yang berbuat baik di dunia ini mendapatkan yang baik. Dan sesungguhnya kampung akhirat itu lebih baik, dan itulah sebaik-baik tempat bagi orang yang bertakwa.” (Q.s. an-Nahl: 30).

Wasallam.

Ditulis Oleh : Captain Hari: 9:23 PTG Kategori:

Comments
4 Comments

4 ulasan anda:

 1. bagus banyak atikel2 yang meb=nati di blog ini

  BalasPadam
 2. doa ni dalam surah apa ek?ayat yang keberapa?kurang jelas lah

  BalasPadam
 3. salam nurhamizatullraooh,

  terima kasih kerana bertanya..doa atas 1 dan 2 tsb tak pasti surah berapa kerana pinjam dari satu blog..nnt captain cuba cari surah mana.

  Yg bawah sekali surah Al-Baqarah..ayat 286. ada tulis kat hujung ayat..

  wslm

  BalasPadam

NOVEL ANA SOFIYA

NOVEL PERTAMA

cintamu cintaku satu

Novel TMKH telah mendapat pengiktirafan 4 bintang dari Editor Berita Harian 2010. Cetakan yang ke-7. Anda juga boleh melayari LINK INI untuk membaca bab-bab 1 -15
--------------------------------------------
NOVEL KEDUA

cintamu cintaku satu

ccs 1, ccs 2, ccs 2-samb, ccs 3, ccs 4, ccs 5

--------------------------------------------
NOVEL KETIGA--------------------------------------------
NOVEL KEEMPAT


--------------------------------------------
NOVEL KELIMA--------------------------------------------
NOVEL KEENAM 

,

Free Page Rank Tool My Ping in TotalPing.com Ping your blog, website, or RSS feed for Free free search engine submission BLOGGER INDONESIA

.


get this