Khamis, 14 Julai 2011

DOA YANG BAIK UNTUK DIAMALKAN BAGI MENGATASI MASALAH JIWA KOSONGMasalah yang dihadapi oleh mereka yang jiwanya kosong boleh membawa kepada kekufuran. Yang dikerjakan dan diusahakannya hanyalah mengumpul harta dan hidup mewah. Apabila lupa itu dibiar berlarutan tanpa cuba diatasi, ia akan membawa kepada kufur akan nikmat Allah, lalu ia akan lupa diri, hilang kebahagiaan atau mudah sakit jiwa (GILA).

Apabila jiwa kosong dari iman, lalu ia terjun ke dalam perjuangan hidup untuk memiliki kekuasaan dan ia gagal, maka mudah saja ia terkena gangguan jiwa dan menjadi gila. Seorang Muslim yang tidak memiliki iman yang kuat, mudah terkena penyakit itu. Dalam kesibukan kita lupa kepada Allah SWT lalu Allah SWT pun melupakan kita.

Jika hasratnya tidak tercapai maka ada yang mengambil jalan pintas dengan menamatkan riwayat, bunuh diri. Mereka yang bunuh diri adalah diantara imannya kurang kerana jiwa mereka itu kosong.

Apakah jenis-jenis penyakit jiwa?

Terdapat beberapa jenis penyakit jiwa dengan kelangsungan masing-masing. Ada yang boleh sembuh seperti sediakala dan ada yang memerlukan rawatan sepanjang hayat.

1. Kegelisahan (Neurosis)

Rasa mudah naik darah, tidak boleh menumpukan perhatian, tidak dapat tidur, merasa takut atau fobia, resah, gentar, sejuk tangan dan gejala-gejala badan yang lain.

2. Penyakit kepiluan (Depression)

Kadangkala kita merasa sedih, tidak berminat dalam aktiviti-aktiviti biasa, merasa lemah, sukar tidur dan tidak lalu makan, menangis tanpa sebab dan mungkin menyimpan rasa hendak bunuh diri terutama apabila mengalami kegagalan yang teruk atau kehilangan (misalnya kematian orang yang disayangi).

Jika ini berlaku keterlaluan atau muncul tanpa sebab dan memberi kesan terhadap kefungsian harian kita, kita memerlukan bantuan.

3. Psikosis

Ini merupakan yang paling teruk. Walaubagaimanapun ianya jarang berlaku jika dibandingkan dengan jenis-jenis penyakit jiwa yang lain. Dalam kes ini, pesakit hilang perhubungan dengan alam nyata dan hidup di dalam alamnya yang tersendiri serta berkelakuan ganjil. Misalnya, dia mungkin mempunyai kepercayaan-kepercayaan yang tidak berasas, mendengar suara-suara yang tidak wujud, bersikap mundur atau bertutur tidak menentu. Biasanya pesakit tidak sedar bahawa dia sakit dan tidak mungkin mencari bantuan secara persendirian.

Jika terasa diri sudah malas dan segan nak bersolat dan mula meringankankan solat serta susah hati diatas sesuatu perkara yang menggangu fikiran bacalah doa-doa ini selalu. Semuga jiwa menjadi tenang semula dan diberi ketenangan dalam mengharungi kehidupan ini yang penuh cabaran. Kaya harta tetapi jiwa kosong tiada gunanya.

Dua doa inilah sebahagian dari doa yang selalu dibaca selepas solat. Yang belum membaca lagi doa ini jadikan amalan selepas solat.

1. Doa Rahmat Dan Petunjuk Allah.


"RABBANAA AATINAA MIN LADUNKA RAHMATAN WAHAYYI' LANAA MIN AMRINAA RASYADAA"

Maksudnya:

"Wahai Tuhan kami! Kurniakanlah kami rahmat dari sisiMu dan berilah kemudahan-kemudahan serta pimpinan kepada kami untuk keselamatan agama kami." (Surah Al-Kahfi: Ayat 10)

2. Doa pagi dan petang. 

Rasulullah SAW menyuruh umatnya agar mengamalkan doa pagi dan petang bagi mengatasi masalah jiwa, antaranya seperti diriwayatkan oleh Abu Daud, daripada Abu Sa’id al-Khudri r.a iaitu:

“Allahumma inni a’uzubika minal hammi walhazan. Wa’a’uzubika minal ‘ajzi wal kasal wa’a’uzubika minal jubni wal bukhli, wa ‘a’uzubika min ghalabatid daini waqahrir rijaal 

Maksudnya: 

"Ya Allah aku berlindung kepada-Mu daripada rundungan sedih dan duka. Aku berlindung kepada-Mu dari sifat lemah dan malas. Aku berlindung kepada-Mu daripada sifat pengecut dan kedekut. Aku berlindung kepada-Mu dari beban hutang dan penindasan orang”.

Wasallam.

nota:

Kepada yang selalu komen negatif tentang blog ini, elok juga amalkan doa-doa ini supaya jiwa kosong itu tidak dipenuhi hasad dengki serta hati dan jiwa yang sakit. Semuga diberi hidayah dan banyak beristighfar.

Ditulis Oleh : Captain Hari: 10:50 PG Kategori:

Comments
19 Comments

19 ulasan anda:

 1. entry yang bagus...minta izin dishare ya...

  BalasPadam
 2. @Princess teruskan hajat..sebarxkan doa ini...jazakallahu khairan.

  BalasPadam
 3. mohon dishare...mohon juga dihalalkn ilmu ini..

  BalasPadam
 4. MASYAALAH...begitu banyaknya ilmu yang saya dapat dari blog nie...alhamdulillah bertemu dengan blog nie...halalkan ilmu yg diambil..trima kasih...

  BalasPadam
 5. menarik, mohon dishare...mohon juga dihalalkn ilmu ini..

  BalasPadam
 6. salam saudara,saya minta izin dari saudara untuk copy doa ini..semoga saudara dirahmati allah..amin

  BalasPadam
 7. saya minta halal utk diamalkan yea...

  BalasPadam
 8. Tanpa Nama salam, boleh amalkan selepas ini..baca juga Doa Pemecah kebuntuan juga....

  wslm.

  BalasPadam
 9. Captain, bacaan nya sama ke kalau kita nak doakan utk orang lain yg ada masalah jiwa?

  BalasPadam
 10. yang mana satu hammi walhuzni atau hammi walhazan?
  Saya comparekan doa pagi dan petang yang ditulis dlm bahasa jawi dan rumi

  BalasPadam

NOVEL ANA SOFIYA

NOVEL PERTAMA

cintamu cintaku satu

Novel TMKH telah mendapat pengiktirafan 4 bintang dari Editor Berita Harian 2010. Cetakan yang ke-7. Anda juga boleh melayari LINK INI untuk membaca bab-bab 1 -15
--------------------------------------------
NOVEL KEDUA

cintamu cintaku satu

ccs 1, ccs 2, ccs 2-samb, ccs 3, ccs 4, ccs 5

--------------------------------------------
NOVEL KETIGA--------------------------------------------
NOVEL KEEMPAT


--------------------------------------------
NOVEL KELIMA--------------------------------------------
NOVEL KEENAM 

,

Free Page Rank Tool My Ping in TotalPing.com Ping your blog, website, or RSS feed for Free free search engine submission BLOGGER INDONESIA

.


get this