Isnin, 28 Februari 2011

SURAH TAHA (AYAT 1- 5) MELEMBUTKAN HATI YANG KERAS DAN SEBAGAI DOA PENDINDING DIRI.


doa lembutkan hati

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

Surah Taha adalah surah yang ke 20, juzuk 16. Surah yang baik untuk melembut hati yang keras terutama sekali dibacakan kepada ahli keluarga yang keras hati, malas dan degil untuk beribadat kepada Allah SWT. Boleh diamalkan sebagai ayat pendinding diri. Ayat 1 hingga 5 yang dibaca oleh Saidina Umar Al-Khattab r.a yang pada masa dan ketika itu belum lagi memeluk Agama Islam, tersentuh hatinya dan beliau terus memeluk agama Islam pada hari itu juga dihadapan Nabi Muhammad SAW.

Beliau seorang yang berani semasa kafir dan bertambah berani sesudah beriman. Sifat berani dan garang sehingga iblis atau syaitan pun tidak berani melintas dihadapan beliau lari lintang pukang jika bersua dengan Saidina Umar, inikan pula kita yang lemah semangat.

Semasa Nabi Muhammad s.a.w. mula menyebarkan Islam secara terang-terangan, Saidina Umar mempertahankan ajaran tradisi masyarakat Quraisy. Saidina Umar ialah antara orang yang paling kuat menentang Islam pada masa itu.

Menurut ahli sejarah Islam, semasa Saidina Umar dalam perjalanan untuk membunuh Rasulullah s.a.w., beliau bertembung dengan seseorang yang mengatakan bahawa beliau haruslah membunuh adik perempuannya dahulu memandangkan adiknya telah memeluk Islam.

Saidina Umar pergi ke rumah adiknya dan mendapati adiknya sedang membaca Al-Quran. Dalam keadaan yang marah dan kecewa beliau memukul adiknya. Apabila melihat adiknya berdarah, beliau meminta maaf dan sebagai balasan beliau akan membaca secebis ayat Al Quran kepada adiknya. Beliau berasa terharu apabila membaca dan mendengar ayat-ayat Al Quran yang begitu indah sehinggakan beliau memeluk Islam pada hari itu juga. Itulah kelebihan Surah Taha yang dibaca oleh beliau.

Selepas peristiwa terbabit, beliau berjanji akan melindungi Islam sehingga ke titisan darah terakhir. Dia menjadi khalifah kedua Islam pada 23 Ogos (633-644) bersamaan 22 Jamadilakhir tahun 13 Hijrah dan merupakan salah satu khalifah di dalam Khulafa al-Rasyidun.

Sebuah hadith dari Ibnu Abbas yang diriwayatkan oleh Ibnu Majah bahawa Rasulullah SAW berkata:
"Apabila Umar memeluk Islam, Jibril pun datang dan berkata: "Ya Muhammad, sesungguhnya seluruh makhluk langit bergembira dengan islamnya Umar"
Setelah memeluk Islam, Rasulullah SAW telah mengelarnya sebagai Al-Faruq kerana dapat membezakan di antara perkara yang benar dan bathil. Ketika ditanya oleh para sahabat bagaimana dia mendapat gelaran tersebut, Saidina Umar menjawab : "Pada suatu hari, Aku bertanya kepada Rasulullah SAW : "Ya Rasulullah SAW, adakah kita dalam kebenaran ?"

Jawab Rasulullah SAW: "Benar"

Aku berkata lagi: "Kenapakah kita beribadah secara sembunyi ?"

Kemudian kami masuk ke Masjidil Haram membuat dua syaf, satu saya dan satu lagi Saidina Hamzah (berjemaah). Maka semua orang KAFIR Quraisy melihat ke arah kami berdua dengan perasaan yang sangat marah yang tidak pernah mereka terjadi sebelum ini, lalu Rasulullah SAW mengelarkan aku Al-Faruq! 

Dengan islamnya Umar, maka umat Islam yang sebelum itu sentiasa ketakutan menjadi kuat. Mereka telah berani solat secara terang-terangan di BaitulLah khususnya setelah peristiwa di atas. Di samping itu juga, orang Quraisy juga tidak berani menganggu orang Islam yang sedang beribadah kerana takut kepada Umar.

doa melembutkan hati


Maksudnya:
  1. Taa. Haa.
  2. Kami tidak menurunkan A-Quran kepadamu (wahai Muhammad) supaya engkau menanggung kesusahan.
  3. Hanya untuk menjadi peringatan bagi orang-orang yang takut yang melanggar perintah Allah.
  4. Al-Quran diturunkan dari tuhan yang menciptakan bumi dan langit yang tinggi.
  5. Ia-itu Allah Ar-Rahmaan,yang bersemayam diatas 'Arasy.
Bacaan Untuk Anak/Suami Yang Degil Yang Tak Mahu Solat

Baca doa ini 3 x dan dihembuskan semasa anak/suami anda sedang tidur pada hidungnya semasa ia sedang menarik nafas masuk. Lakukan sekurang-kurangnya 7 malam semasa anak /suami sedang tidur nyenyak. InsyaAllah...

Wasallam.



TIDAK PERLU MINTA KEBENARAN UNTUK MENGAMALKAN 203 DOA-DOA DARI BLOG INI. TUAN/PUAN HANYA KLIK PADA MANA-MANA IKLAN INNITY DI BLOG INI. HASIL PENDAPATAN AKAN DISALURKAN UNTUK KERJA-KERJA AMAL JARIAH YANG SEDANG DIUSAHAKAN SEPERTI WAQAF KITAB DLL. SEMUGA DOA-DOA YANG ANDA AMALKAN DIMAKBULKAN ALLAH SWT.

Ditulis Oleh : Captain Hari: 1:54 PG Kategori:

Comments
68 Comments

68 ulasan anda:

  1. Jazakallah hu qairan kasira di atas segala ilmu yang dapat dikongsi bersama. Mohon halalkan ilmu yang saya ambil / dapat daripada Resepi Rahsiaku.

    BalasPadam
  2. @OMMIsyukran jazilan, Ilmu yg Allah punya samax kita kongsi bersama..semuga amalan kita bertambah . jazakallah khairan.

    BalasPadam
  3. mohon halal ilmu yang dikongsi...terima kasih..

    BalasPadam
  4. Salam,

    Izinkan saya share di blog saya ye..terima kasih..

    BalasPadam
  5. mohon halal ilmu yg dkongsi....syukran ( Hamba Allah )

    BalasPadam
  6. salam terima kasih kerana doa2..yang dikongsi bersama saya memang mencari doa melembutkan hati anak dan saya dah jumpa kat website ni...tanx yer

    BalasPadam
  7. Salam Tanpa Nama,

    InsyaAllah dipermudahkan dan dimakbulkan permintaan padaNya.

    wslm

    BalasPadam
  8. Salam ya akhi..Sekadar nk berkongsi..teman sy terkena buatan org..org yg sama kadang2 mengugut sy..mungkin sbb dengki dgn kami berdua..sy pernah dengar pasal surah ni..membantu sgt2..pape pon,time kasih sbb berkongsi..

    BalasPadam
  9. Salam Tanpa Nama,

    terima kasih sudi memberi komen..
    Beramallah dgn surah ini dan cuba cari ada lagi doa di link ini:

    http://www.resepirahsiaku.com/2009/09/55-doa-doa-pilihan.html

    wslm.

    BalasPadam
  10. @Tanpa Nama semua yg ada utk pembaca..wahalalul..

    wslm

    BalasPadam
  11. @RyajcreativesSalam,

    Teruskan..ambil manax yg baik dan sebarkan..

    jazakallahu khairan.

    BalasPadam
  12. trima kasih saudara.

    BalasPadam
  13. @Tanpa Namasalam.

    ambillah yg manax baik utk diri sendiri..

    wslm.

    BalasPadam
  14. assalamualaikum,mohon untuk dicopy dan diamalkan...
    wasalam..

    BalasPadam
  15. assalamualaikum..saya juga mohon utk diijzahkan supaya untuk dijadikan amalan..terima kasih
    Muhammad Fitri Anuar

    BalasPadam
  16. @Tanpa Nama Salam,

    Doax dari ayat suci Allah bukan milik mutlak seseorang. Ia milik mutlak Allah SWT. Captain halalkan apa yg diambil dari blog ini.

    Ijazah kpd seseorang itu apabila ia menjadi anak murid kpd guru tsb.

    Jadi amalkan doax tersebut..moga menjadi darah daging kamu..wslm

    BalasPadam
  17. terima kasih kerana sudi berkongsi ayat2 allah yang begitu indah ini....smoga allah memberkati

    BalasPadam
  18. terima kasih di atas ilmu yang dikongsi bersama. semoga Allah merahmati kita semua.

    BalasPadam
  19. Assalamualaikum...
    Macam mana saya nak lembutkan hati pencuri yang telah mencuri kucing parsi saya dan angsa2 saya....supaya hati nya terbuka untuk mengembalikan hak saya.....

    BalasPadam
  20. Tanpa Nama Salam, Kalau dah tahu orangnya..baca doa ini. selepas itu Doa sendiri dlm bahasa melayu..

    'Ya Tuhan Ku, Ya Rahman, Ya Rahim...mintalah orang tsb (jika tahu siapa)..segerakan pulang barang/harta/binatang...ikut ayat kamu sebut...

    wslm.

    BalasPadam
  21. assalamualaikum,,mohon saya ama ayat ini....amin....terima kasih

    BalasPadam
  22. naharuldinshahnawawi Teruskan mengamalkan..semuga dipermudahkan..

    wslm.

    BalasPadam
  23. Asslkm Captain... harap Captain masih ingat kat Azie lg.. Azie mohon share segala doa disini untuk diamalkan.. halalkanlah yer.. terima kasih.

    BalasPadam
  24. azie7575 Salam Azie, mana captain boleh kamu, sampai sekarang ingat kes budak perlu bantuan dari blog kamu yg captain muat dlm N3 captain.. ambillah yg baikx.

    wslm.

    BalasPadam
  25. assalam...
    Ni untok anak dgn suami aje ke?..kalau untok isteri boleh jgk kan..?

    BalasPadam
  26. izin copy...(HAMBA ALLAH)

    BalasPadam
  27. Tanpa NamaJan 31, 2012 04:31 AM

    Salam,

    Utk dibaca kepada yang hatinya degil/keras hati samada isteri baca utk suami, suami baca utk isteri dan untuk anak-anak yg degil...

    wslm.

    BalasPadam
  28. Tanpa NamaJan 31, 2012 04:53 AM

    Salam,

    Dipersilakan....

    BalasPadam
  29. Assalamualaikum...

    Mohon jasa baik Ustaz... tolong terangkan kaedah amalan ayat tersebut, waktu terbaik utk dibaca, berapa kali perlu dibaca (jumlah).

    Boleh tak digunakan utk lembutkan / bukakan pintu hati perempuan yg disukai agar membalas cinta saya

    BalasPadam
    Balasan
    1. Salam,

      Surah Taha sesuai kepada isteri/suami atau anakx yg degil/keras hati. Dibaca sebanyak 3 kali atau lebih sehingga 11 kali ketika mereka sedang tidur. Ditiup selepas setiap kali baca kehidung mereka yg sedang tidur semasa menarik nafas masuk.

      Kepada perempuan yg kamu suka agar mencintai kamu eloklah dibaca doa pengasih, ayatul Muhabbah dan surah Maidah ayat 15 dan 16 (Doa membuka/Menutup pintu hati.

      Klik link ini:

      1. Doa Pengasih: http://www.resepirahsiaku.com/2010/12/doa-pengasih-untuk-si-dia.html

      2. Ayatul Mahabbah: http://www.resepirahsiaku.com/2011/12/ayatul-mahabbah-doa-supaya-dikasehi.html

      3. Doa Membuka/Menutup Pintu hati: http://www.resepirahsiaku.com/2011/11/surah-al-maidah-ayat-15-16-pembuka-dan.html

      Doa dlm bahasa Melayu selepas membaca ketiga doa-doa diatas:

      "Ya Allah, Wahai Tuhanku, dengan ayat-ayat suci dari kalam Mu. Aku mohon dan berserah kepada Mu agar dapatlah Engkau bukalah pintu hati....(Nama)...supaya menyintaiku dengan sepenuh hatinya" akan diriku ini..Dengan berkat "Lailahaillah". Amin.

      Lebih kurang begitu doanya, terpulang kpd kamu nak tambahkan sendiri..

      wasallam.

      Padam
  30. Saya mohon dihalalkan ilmu sebab saya ada copy,paste dan print untuk kegunaan sendiri dan untuk kawan-kawan.Tkasih

    BalasPadam
    Balasan
    1. salam,

      Dipersilakan amalkan doa dari surah ini...semuga dipermudahkan-Nya.

      wslm.

      Padam
  31. Assalamuakaikum,,,sy mohon dijelaskan cara bacaan dan adat mbaca ayat tsbut bg suami isteri yg tinggal bjauhan,sy dn isteri tgal bjauhan sbb fktor kerja,,,

    BalasPadam
    Balasan
    1. Salam,

      Doa ini adalah baiknya jika dihembuskan semasa suami tidur bersama semasa menarik nafas. Tapi boleh dibaca selepas solat dan mohonkan doa ini ditujukan pada suami, insyaAllah sampai juga..doa itu ibarat wireless connection..Dari hambaNya ke PenciptaNya.

      wasallam.

      Padam
  32. ASSALAMUALAIKUM..SAYA MOHON USTAZ DAPAT MEMBERIKAN BACAAN AYAT BERKAITAN MELEMBUTKAN HATI IBU BAPA UNTUK MENERIMA JODOH SAYA

    BalasPadam
    Balasan
    1. salam,

      Baca doa ini selepas solat..mohon pd Allah swt supaya melembutkan hati ibubapa....dan perbanyakkan shalawat nabi.

      wasallam.

      Padam
  33. Mohon halal ilmu yang saya copy paste . Terima kasih

    BalasPadam
    Balasan
    1. SALAM,

      Amallah ayatx suci Allah SWT utk kebaikan...

      wslm.

      Padam
  34. Mohon halal ilmu yang saya copy paste . Terima kasih

    BalasPadam
  35. Mohon halal ilmu yang saya copy paste . Terima kasih

    BalasPadam
  36. ASSALAMUALAIKUM..sy mohon utk share..tq

    BalasPadam
  37. Salam Admin,Mohon copy dan share di blog..thanks

    BalasPadam
  38. salam encik...bolehkah saya amalkan ayat ni untuk membuka hatia si dia? hampir setahun dia tinggalkan saya tapi saya masih lagi kuat sayang dan rindukan dia..

    BalasPadam
    Balasan
    1. salam,

      boleh baca doa ini dan baca juga doa membuka dan menutup pintu hati sekali selepas solat..mogax dipermudahkan..

      Padam
  39. Alhamdulillah, minta izin ilmu untuk di amalkan.terima kasih.

    BalasPadam
  40. assalamualaikum

    Mohon copy Paste dan share dalam blog

    terima kasih

    BalasPadam
  41. Syukron ilmunya,, izin save & mengamalkanya

    BalasPadam
  42. Slm...mohon izin utk dsave...tq....smg sma2 beroleh keberkatanNya...

    BalasPadam
  43. Salam...mohon izin utk dkgsi dan save..tq..smg sma2 kt beroleh keberkatanNYA....

    BalasPadam
  44. Mohon maaf.. Nak tnya.. Seperti yg dikatakn.. Bca selepas solat.. Adakh d bca dr ayat 1-5 atau dr awal hingga hbis ayat ni?

    BalasPadam
  45. Salam~ mohon maaf, adakah surah ini dibaca selepas solat dr ayat 1-5 atau keseluruhannya?

    BalasPadam

JOM TERJAH IKLAN

IKLAN BERBAYAR

FEEDJIT

ARKIB


get this

.


get this

,

Free Page Rank Tool My Ping in TotalPing.com Ping your blog, website, or RSS feed for Free free search engine submission BLOGGER INDONESIA