Rabu, 12 Januari 2011

ULAR TEDUNG BERKEPALA LIMA DI INDIA


Ular Tedung kepala 5. Bagaimanapun orang ramai janganlah tertipu dengan pengggunaan teknologi terkini pada masa ini, pelbagai helah dan gambar palsu banyak tersebar luas di internet. Pada mulanya agak terkejut juga apabila melihat gambar ini ketika seorang member menghantarkan kepada penulis kononnya ini adalah ular yang ditemui di sebuah kuil di Karnataka, India. Rupa-rupa ini hanya gambar palsu sahaja yang telah diubahsuai.


Nampak seperti makhluk dari zaman dahulu, binatang berkepala lima terjadi dalam kehidupan nyata sebagai kembar siam atau parasit. Perkara ini tidak hanya dalam makhluk mitos yang diberikan untuk mempunyai dua atau lebih kepala. Ini keadaan di mana suatu haiwan atau manusia yang mempunyai lebih dari satu kepala disebut sebagai polycephaly disebabkan kerana kelainan perkembangan selama mutasi gen.


Banyak mitos seperti dalam cerita hikayat Hindu, China, Greece, dll mempunyai merujukan seperti ular berkepala 5 dalam epik kisah agama mereka. Kita setakat ini hanya membaca tentang ular dalam cerita dongeng. Agak meyakinkan dan mengejutkan sebahagian besar daripada kita jika  melihat seperti spesies ini  masih hidup lagi.
          
Namun, tidak satu pun dari gambar-gambar ular berkepala lima yang asli. Tiga gambar yang terkandung dalam contoh pertama di bawah dalam kenyataannya tidak lebih dari versi digital dimanipulasi daripada siri foto-foto yang menunjukkan ular tedung, berkepala 5. Foto-foto berikut, yang telah diterbitkan pada sejumlah laman web, memaparkan gambar sumber asli yang digunakan untuk membuat gambar palsu ular berkepala lima.
Foto-foto asli diambil di sebuah ladang ular di Thailand pada tahun 2003 oleh seorang blogger, Tien Chiu. Apabila beliau ditanya tentang foto-foto ini dan dia menjawab bahawa ia memang mengambil foto-foto ini tapi ular itu jelas tidak berkepala lima. Sepertinya seseorang telah menggunakan imej Tien Chiu sebagai gambar sumber untuk memalsukan foto tersebut berkepala lima tanpa kebenaran atau pengetahuannya.

Gambar pertama yang ditunjukkan dalam contoh kedua di atas juga jelas dimanipulasi dari foto seekor ular tedung berkepala 5. Yang berikut gambar screenshot menunjukkan bagaimana kepala ular asal di fotokan berulangkali dan digabungkan bersama untuk mencipta ular berkepala lima.

Gambar kedua dalam contoh kedua di atas, mungkin juga foto yang diubahsuai. Namun pewarnaan aneh dan bentuk "ular" menunjukkan bahawa itu benar-benar dapat menjadi model atau mainan yang telah ditempatkan di dalam air untuk foto. Selain itu, walaupun mesej yang menunjukkan bahawa kedua-dua gambar menunjukkan pola yang sama, lima berkepala ular, sangat jelas bahawa gambar kedua tidak menggambarkan sama ular yang akan ditunjukkan di gambar tersebut.


Dengan demikian, seharusnya ular berkepala lima yang ditunjukkan dalam gambar-gambar ini  tidak lebih daripada cukup amatur "photoshopping" dari orang yang tidak diketahui. Foto-foto palsu telah tersebar luas di seluruh India, mungkin dipercepatkan oleh kenyataan bahawa ular berkepala lima dewa dikenali sebagai Nagaraja adalah sebahagian dari warisan budaya bangsa dan agama. Begitulah orang cepat mempercayai perkara yang karut marut. Sekian.


Ditulis Oleh : Captain Hari: 8:00 PG Kategori:

0 ulasan anda:

Catat Ulasan

NOVEL ANA SOFIYA

NOVEL PERTAMA

cintamu cintaku satu

Novel TMKH telah mendapat pengiktirafan 4 bintang dari Editor Berita Harian 2010. Cetakan yang ke-7. Anda juga boleh melayari LINK INI untuk membaca bab-bab 1 -15
--------------------------------------------
NOVEL KEDUA

cintamu cintaku satu

ccs 1, ccs 2, ccs 2-samb, ccs 3, ccs 4, ccs 5

--------------------------------------------
NOVEL KETIGA--------------------------------------------
NOVEL KEEMPAT


--------------------------------------------
NOVEL KELIMA--------------------------------------------
NOVEL KEENAM 

,

Free Page Rank Tool My Ping in TotalPing.com Ping your blog, website, or RSS feed for Free free search engine submission BLOGGER INDONESIA

.


get this