Sabtu, 15 Januari 2011

LADANG BUAH ANGGUR SIK, KEDAH


Jom pi Ladang buah anggur kat Sik, Kedah. Tak payah pi luar negeri nak rasa "fresh" punya buah anggur. Ladang Anggur Tasik Bris diusahakan oleh Excel Agrotech Sdn Bhd dimiliki sepenuhnya oleh bumiputera. Kewujudan ladang ini lahirnya dari inspirasi pemilik syarikat ini sendiri yang mempunyai hobi menanam pokok dan berkebun.                                                        

Excel Agrotech Sdn Bhd (2007) mengusahakan dua ladang anggur terletak di Kampong Ternas, di buka pada November 2007 dan Ladang Anggur Sungai senam dibuka pada 2008. Excel Agrotech mempunyai 12 pekerja mahir, anak tempatan bagi menguruskan kedua dua ladang ini.                                    
                                                                      
Purata keluasan ladang adalah seluas 4 ekar dan menempatkan 1000 pokok terdiri daripada dua varieti iaitu White Malaga dan Black ophal Grape. Manakala Ladang Anggur Sungai Senang pula seluas 30 ekar dan menempatkan 6000 pokok yang sudah di tanam                                       
                                                                            
Kalau nak pi senang ja.... Dari Highway, Exit kat Gurun ke Jeniang....Ikut jalan tu terus ja lebih kurang 47km..... jumpa la tempat tu..... Bayaran masuk RM3 untuk dewasa, kanak-kanak RM1.50. Kat sana ada dijual anggur terus dari ladang....... memang sedap....manis dan crunchy. Apa macam..Malaysia semua Boleh!                                                                                 
                                                                                                     




  















Ditulis Oleh : Captain Hari: 11:54 PTG Kategori:

Comments
6 Comments

6 ulasan anda:

  1. bestnya capt...saya memang nak pi..sebelum ni.dah pi kat Perlis

    BalasPadam
  2. @Abu Luqmanada masa pi..lah, buah hijau lebih manis dari yg gelap..best segar gila..

    BalasPadam
  3. Kmal pun baru je ke ladang anggur tu..memang best..tapi kalau nak petik sendiri siap RM40..sekilo..

    BalasPadam
  4. telan air liur tengok buah anggur ni.. makin rindu nak ke utara..

    BalasPadam
  5. klik! klik! ceritaku! Salam, Boleh tanak sendiri..benihnya ada jual kat nurseri..

    wslm.

    BalasPadam

JOM TERJAH IKLAN

IKLAN BERBAYAR

FEEDJIT

ARKIB


get this

.


get this

,

Free Page Rank Tool My Ping in TotalPing.com Ping your blog, website, or RSS feed for Free free search engine submission BLOGGER INDONESIA