Jumaat, 26 November 2010

6 Makanan Awet muda..

.
Bagi yang mengimpikan sentiasa awet muda tak kira lelaki dan wanita cuba amalkan pemakanan disenaraikan ni. Tak perlu buat pembedahan plastik atau buat suntikan botox sana sini. Melalui cara pemakanan yang betul dan sihat boleh mengekalkan keremajaan serta memanjangkan usia. Yang makan jamu awet muda teruskan sahaja.

Minyak Zaitun
Kandungan lemak monounsaturated yang terdapat di dalam minyak zaitun dikenal pasti sebagai punca mengapa ia dikatakan makanan paling sihat, boleh menghindarkan kanser dan serangan jantung Minyak zaitun boleh mengelakkan kanser payu dara dan mengekalkan keremajaan (bagi wanita) dan kajian telah dijalankan oleh Dr Ditnios dari Universiti Harvad bahawa dengan pengambilan minyak zaitun yg banyak boleh menurunkan kanser payu dara sebanyak 50 peratus. Kandungan Vitamin dan polyphenols (antioksidan) utk mengekalkan keremajaan dan keanjalan kulit.

Yogurt
Dengan mengamalkan yogurt setiap hari boleh mencegah penuaan. Kandungan asid lactic di dalam yogurt yang berfungsi untuk menentan serang radikal bebas punca penuaan. Kandungan vitamin B kompleks yang tinggi dalam yogurt ni memelihara system reproduktif wanita, kecergasan otak dan membantu badan melawan penyakit.

Ikan
Kandungan kolesterolnya yang rendah mempunyai nilai protein, asid lemak dan Omega 3 membantu menghalang kolestrol menyumbat arteri dan melindungi jantung. Omega 3 boleh mengekalkan keremajaan kulit, menegang dan melicinkan kulit.

Coklat
Kandungan coklat yang mengandungi katekin iaitu sejenis antioksidan yang sangat kuat untuk menentang radikal bebas. Fungsinya adalah untuk mengelakkan proses penuaan berlaku dengan cepat kerana pencemaran dan radikal bebas. Kandungan katekin dalam coklat menjadikan kulit bersih, bercahaya halus dan awet muda.

Kacang
Ada satu kajian yang dilakukan oleh sekumpulan saintis yang mengamalkan diet sayur-sayuran mendapati, sesiapa yang makan kacang dalam kuantiti yang banyak setiap hari boleh memanjangkan usia dan tahun berbanding yang tidak makan. Kandungannya yang kaya Vitamin E berfungsi mengekalkan kulit yang cantik, licin dan tegang secara langsung ia juga boleh mengelakkkan proses penuaan berlaku dengan cepat. Selain itu kacang juga kaya dengan lemak tidak tepu sama seperti minyak zaitun, mineral dan phytocehmicals termasuk antioksidan.

Blueberry
Blueberry mengandungi potassium dan silika yang boleh membantu pankreas menjalankan tugasnya dengan baik dan menjaga tulang dan mengelakkan diabetes.. Satu kajian yang dijalankan oleh pakar pemakanan di Tufts University, Amerika Syarikat mendapati blueberry boleh memanjangkan umur, memulihkan kecergasan dan proses penuaan lambat berjalan. Ada beberapa bahan di dalam buah itu boleh melegakan radang dan memulhkan semula kerosakan sel yang berkait rapat kesan penuaan seperti kurang ingatan dan kecekapan pergerakan anggota badan. 

sumber: Majalah isihat keluaran Ogos 2008)

Ditulis Oleh : Captain Hari: 8:00 PG Kategori:

Comments
7 Comments

7 ulasan anda:

 1. saya suka blog abang, okey...
  http://anneali.blogspot.com/2010/11/saya-suka-blog-awak-la.html

  BalasPadam
 2. Saya suka makan kacang dan coklat, ini membuat berat bertambah hahaha...

  BalasPadam
 3. salam Norgadis Labuan,

  Ko makan banyak itu pasal naik berat badan dan hati senang...sederhana sahaja.

  BalasPadam
 4. Bagusnya blog ni..banyaknya info berguna.yang bestnya.. semuanya tu kegemaran saya he.he..Tapi saya nak cite tentang Rahsia awet muda yang paling mudah dimakan..JUS VEMMA..2 oz jus menyamai 4 beg sayur dan buah berkhasiat.Selamat..sebab saya tak suka sayur..he.he..Nak tahu lanjut layari blog saya.Wajah awet muda, badan tambah sihat..siapa tak nak..

  BalasPadam
 5. saya buka blog ni..banyak info berguna. betul kata orang..you are what you eat..

  BalasPadam
 6. best ar blog ni byk info bfaedah..n sy mtx halalkn sgala ilmu y sy ambik dr blog ni..thankz..

  BalasPadam

NOVEL ANA SOFIYA

NOVEL PERTAMA

cintamu cintaku satu

Novel TMKH telah mendapat pengiktirafan 4 bintang dari Editor Berita Harian 2010. Cetakan yang ke-7. Anda juga boleh melayari LINK INI untuk membaca bab-bab 1 -15
--------------------------------------------
NOVEL KEDUA

cintamu cintaku satu

ccs 1, ccs 2, ccs 2-samb, ccs 3, ccs 4, ccs 5

--------------------------------------------
NOVEL KETIGA--------------------------------------------
NOVEL KEEMPAT


--------------------------------------------
NOVEL KELIMA--------------------------------------------
NOVEL KEENAM 

,

Free Page Rank Tool My Ping in TotalPing.com Ping your blog, website, or RSS feed for Free free search engine submission BLOGGER INDONESIA

.


get this