Khamis, 21 Oktober 2010

Hukuman Gantung Sampai Mati Di Penjara Malaysia
Sekiranya anda diberi pilihan jika disabitkan hukuman mati! mana satu yang menjadi pilihan anda?. Pilihan pertama, ditembak oleh squad penembak. Kedua, suntikan maut. Ketiga, kerusi elekrik. Keempat, hukuman pancung. Kelima, digantung sampai mati. Diantara hukuman mati ini yang paling primitif adalah hukuman gantung kerana pada masa dahulu, hukuman ini telah dilaksanakan oleh masyarakat di barat. Pilihan penulis adalah hukuman pancung, nampak zalim tetapi inilah yang paling cepat dan tidak menyakitkan.

Dalam Islam, hukuman pancung dianggap zalim oleh pihak barat. Tetapi mati dipancung  adalah tidak menyeksakan pesalah. Sekali hayunan sahaja maka terpisahlah kepala dari badan.  

Di Malaysia, hukuman gantung sampai mati perlu diubah kepada hukuman pancung kerana kita selalu menyebut Malaysia sebagai negara Islam. Tetapi kita melaksanakan hukuman mati yang dianggapkan primitif oleh pihak barat. 


Untuk mengantung seseorang pesalah. Jenis tali, kualiti serta ketahanan tali gantung perlu sesuai dengan saiz badan pesalah. Jika tidak, tali putus pesalah masih hidup nyawa-nyawa ikan. Ini akan menyeksakan. 

Mereka yang digantung dikirakan bernasib baik dari kita kerana sempat bertaubat. Kita yang bebas diluar ini belum tentu lagi bernasib baik kerana tidak tahu bilakah tarikh dan hari kematian kita? Jadi ambillah kesempatan yang ada untuk bertaubat. 

Tali gantung yang diimport diperbuat dari jenis jut yang paling bagus dan dibalut dengan kulit lembut supaya tidak mencederakan kulit banduan yang akan digantung. 

Setiap satu berharga di antara RM4,000 satu hingga RM5,000. Tali gantung ini semasa diterima daripada ejen pembekalnya akan diuji ketahanannya dengan menggantungkan patung seberat lebih 90 kilo selama
72 jam. 

Setiap tali gantung ini mempunyai nombor siri dan ia diklasifikasikan sebagai senjata dan disimpan di dalam peti besi. 

'Setiap tali gantung kita terima ada perkiraannya. Kita tak boleh poie terus dan pasang, ada cara-cara yang kita kena ikut. Kita ada empat jenis tali dan kita pilih mengikut berat banduan,' jelas Samuel. 

Di antara ciri utama tali gantung ialah tembaga pembunuh yang berfungsi untuk mematahkan tengkok banduan. 

APABILA RAYUAN DITOLAK 

Di Penjara Kajang umpamanya banduan yang dijatuhi hukuman gantung dikenali sebagai banduan akhir dan ditempatkan di Blok Abadi sehingga hukuman dilaksanakan. 

Mereka ini menghabiskan hampir 23 jam sehari sendirian di sel mereka dan hanya boleh meninggalkan sel atas kelulusan pegawai yang bertugas. 

Banduan akhir mungkin terpaksa menunggu bertahun-tahun sehingga habis keseluruhan proses rayuan yang membabitkan Mahkamah Rayuan, Mahkamah Persekutuan dan Jemaah Pengampunan Negeri. 

Sekiranya rayuan kepada Badan Pengampunan ini juga ditolak, Mahkamah Persekutuan akan mengeluarkan waran untuk melaksanakan hukuman di mana di dalam waran itu akan disebut nama banduan, nombor kad pengenalannya serta masa hukuman akan dijalankan iaitu di antara 5.30 pagi hingga 6.30 pagi. 

'Kita diberi satu jam untuk laksanakan hukuman. Untuk banduan beragama Islam biasanya kita akan jalankan hukuman gantung ini pada hari Jumaat, selepas solat subuh. Bagi yang bukan Islam, waktunya lebih kurang sama, cuma harinya boleh berbeza,' kata Samuel. 

Selepas waran dikeluarkan, banduan akhir akan dibawa berjumpa dengan pengarah penjara yang akan memaklumkan tentang pelaksanaan hukuman gantung selepas segala proses rayuan terakhir ditolak. 

'Biasanya banduan akhir ini akan tahu apabila dia dibawa keluar dengan tangan bergari dan ada kawalan ketat, dia tahu keesokan harinya sesuatu yang buruk akan berlaku (dia akan digantung),' kata Samuel. 

Semasa banduan akhir berada di bilik pengarah ini, kaum keluarganya yang biasanya sudah dimaklumkan seminggu lebih awal sudah menunggu diluar penjara untuk 'perjumpaan terakhir.' 

Lazimnya suasana dan pilu akan menyelubungi setiap perjumpaan terakhir ini. 

Banduan juga diberi pilihan untuk 'hidangan terakhir' bernilai RM7.50. 

HARI PENGGANTUNGAN 

Menurut Samuel, kebanyakan banduan akhir yang menjalani hukuman gantung 'poie dengan rela' setelah menunggu begitu lamo untuk hukuman dilaksanakan. 

'Mereka yang rajin sembahyang, tak kira agama, menunggu dengan tenang dan sudah bersedia. Ada beberapa orang sahaja yang menjadi agresif sehingga ke saat-saat terakhir. 

'Ada sesetengah banduan puas hati dan beritahu saya nasib mereka lebih baik dari saya kerana mereka tahu bila mereka akan mati. Bila kita buka pintu untuk bawa mereka keluar ke bilik gantung, ada yang salam dengan kita dan ucap terima kasih. Mereka kata mereka dah tak tahan lagi menunggu,' katanya. 

Di hari mereka diberitahu hukuman gantung akan dijalankan, mereka akan meminta pena dan kertas untuk nota terakhir. 

'Jangan ikut tabiat buruk ayah' antara kata-kata terakhir seorang banduan untuk anak-anaknya, yang masih Samuel ingat. 

Banduan juga boleh memilih pakaian apa yang hendak dipakainya pada hari hukuman. 

'Ada banduan beragama Islam hanya mahu pakai kemeja T dan seluar sembahyangnya. Ada yang memilih kot dan tali leher. Ada yang pakai kasut berharga RM300. Mati penuh gaya. Banduan itu kata dengan jenaka,'
cerita Samuel. 

Hukuman gantung pula hanya dijalankan selepas semua pihak termasuk pengarah dan doktor berpuas hati dengan keadaan banduan pada hari hukuman akan dilaksanakan. 

BILA PINTU PERANGKAP RENGGANG 

Pintu perangkap di bilik gantung di mana banduan akhir berdiri akan secara automatik renggang sepenuhnya bila 'gear' ditarik. 

Di bawah lantai pintu perangkap ada ruang kosong dengan ketinggian 5.18 meter. 

Bunyi pintu perangkap yang terbuka dengan kuatnya memecah kesunyian suasana penjara. 

Menurut Samuel, proses menggantung dari masa banduan dibawa keluar dari bilik menanti ke bilik gantung dan pengarah memberi isyarat kepada tukang gantung untuk menarik 'gear' yang akan antaranya membuka pintu perangkap hanya mengambil masa kira-kira 15 saat. 

Semuanya perlu dibuat dengan lancar dan menurut Samuel, kematian berlaku dalam masa di antara 30 saat hingga satu minit dan banduan akan diturunkan dan diletak di atas troli selepas setengah jam dibiar tergantung. 

'Saya sering mengingatkan pembantu-pembantu saya supaya menghormati jenazah kerana dia sudah menjalani hukuman. Kalau kita hormat pada dia, semuanya tak ada masalah. 

'Bagi saya pula, kebiasaannya saya akan pandang muka jenazah ini dan letakkan tangan saya di atas dadanya. Ini petua yang diberi oleh bos-bos saya dulu,' kata Samuel. 

Menjalankan tugas khas ini memberikan banyak keinsafan kepada Samuel.

Beliau menasihatkan ibu bapa supaya memupuk nilai-nilai murni kepada anak-anak mereka untuk mengelak mereka terjerumus melakukan jenayah. 

'Segala-galanya bermula dari keluarga. Kalau keluarga tak kawal, lingkup. Dadah, umpamanya, kalau seorang dalam keluarga jadi penagih, satu keluarga akan terjejas,' katanya sambil menjelaskan bahawa kebanyakan kes hukuman gantung adalah berkaitan dengan dadah. 

Wasallam. Jazakallah Khairan.

Ditulis Oleh : Captain Hari: 11:00 PG Kategori:

Comments
3 Comments

3 ulasan anda:

 1. Pilihan saya....TAK NAK MASUK PENJARA!!! Ya Allah! semua pilihan tersebut mengerikan...

  BalasPadam
 2. Salam capt..

  Ana pun sama gak,tak mau ajal ditarik oleh Allah Taala dgn cara begitu. Sbb tu lah kita kena slalu doa stiap kali lps solat supaya akhir hayat kita Allah akhiri dgn cara husnul khatimah, dan bukan dgn cara suu' khatimah. Paling penting skali, mati dalam IMAN @ syahid di jalan Allah...yg mnjadi idaman para mukminin & solihin..wallahu alam.

  BalasPadam
 3. Salam,

  Naik bulu roma bila membacanya, Macam tu proses penggantungan penjenayah. Semoga taubat mereka diterima Allah swt sebelum kematian. Sekurangnya mereka sempat bertaubat. Sweetie doa juga biarlah mati Sweetie, mati dalam Iman.

  BalasPadam

NOVEL ANA SOFIYA

NOVEL PERTAMA

cintamu cintaku satu

Novel TMKH telah mendapat pengiktirafan 4 bintang dari Editor Berita Harian 2010. Cetakan yang ke-7. Anda juga boleh melayari LINK INI untuk membaca bab-bab 1 -15
--------------------------------------------
NOVEL KEDUA

cintamu cintaku satu

ccs 1, ccs 2, ccs 2-samb, ccs 3, ccs 4, ccs 5

--------------------------------------------
NOVEL KETIGA--------------------------------------------
NOVEL KEEMPAT


--------------------------------------------
NOVEL KELIMA--------------------------------------------
NOVEL KEENAM 

,

Free Page Rank Tool My Ping in TotalPing.com Ping your blog, website, or RSS feed for Free free search engine submission BLOGGER INDONESIA

.


get this