Khamis, 15 April 2010

Labah-labah merbahaya di Lembah Klang


Sila pastikan semua ahli keluarga anda menatap gambar labah-labah ini. Serangga ini kelihatan baik dan jinak. Tapi jikalau anda lihat pada foto orang yang telah kena gigit pada ibu jari , mungkin anda akan berfikir dua kali dengan serangga ini. Ia seperti labah pemburu yang selalu kita jumpa. Untuk itu sekiranya anda terjumpa serangga ini membiak dan membuat sarang di kawasan rumah anda. Jangan ragu-ragu untuk memusnahkan sarangnya dari membiak. 

Ia adalah labah-labah yang baru dikenali yang berasal dari benua Australia. Beri perhatian seriuos pada serangga ini. Labah-labah ini cepat membiak di kawasan Lembah Klang. Dan pasti akan merebak pembiakannya ke seluruh negara. Sila beri amaran kepada anak-anak anda serta memberitahu kepada setiap orang yang anda kenali untuk mengingatkan mereka juga.  




Ditulis Oleh : Captain Hari: 1:11 PTG Kategori:

Comments
13 Comments

13 ulasan anda:

  1. tp setahu sy labah2 yg pling bahaya & bisa black widow..lbah2 jnda hitam.
    dtg dr australia? ni msti ada yg bwak ni..

    BalasPadam
  2. Mmg betul kata cik editor tu,labah2 yg plg bahaya dn blh mbunuh manusia ialah black widow.Labah2 yg plg bsr tp x bahaya, tarantula. Labah2 yg dlm foto tu sy tak psti spesis apa.Biasa tgk dlm rmh tp abdomen lbh besar.Tak bhya pd kita.

    BalasPadam
  3. salam,

    AdryDaud pakar tanaman. ada rujukan species ini?...tengok kat Langkawi silapx dah ada.

    Black widow kat USA byklah..tapi yg ini pun dah ada kat KL..

    Dia datang dalam container kapal kat subang kot.

    BalasPadam
  4. Salam capt, rujukan psl labah2 ni saya takdak.Tahu sikit je psl labah2.Labah2 bkn serangga tp araknid krn mpunyai 4 psg kaki.Labah yg dlm foto tu takdak lg kot kat sini.Nmpk mcm sama tp perut dia lain mcm skt.

    BalasPadam
  5. owh, setahu saya black widow yang sgt berbahaya.. tp tak mustahil juga sb selama ni kita tak berapa banyak exposure pasal species labah2 yg pelbagai ni..thanx for sharing

    BalasPadam
  6. salam AdryDaud & Hana Picca,

    Terima kasih atas ulasan anda..Laa baru tahu labah bukan serangga tapi araknid..

    Black widow pun kalau bawak kesini pasti biak juga species ni sebab binatang ini cepat sesuai dgn cuaca kita yang lembab.

    Dalam stor barang dan dalam rumah pun survivi. Guna sheltox shj spray baru senang mati araknid ini.

    BalasPadam
  7. Ya Allah capt...ermm takut nya...ni jugak nama nya bala kan capt..ujian yg di turunkan kepada kita..

    BalasPadam
  8. labah2 black widow ni betina je ke? klu jantan pnggil widow gak ke? tgk kat national geograhic. diaorg bela byk dan wt ubat..

    BalasPadam
  9. cik editor,

    Yang jantan tak dipanggil Black widow, sebab kena makan dgn Janda Hitam..tapi yg betina shj dipanggil black widow.

    Nak kena tgk animal planet dan discovery channel pulak disebabkan cik editor hehehe..

    BalasPadam
  10. yg betina mkn jantn?? iskh dahsyat tol..eh, duda dlm bi pe ey? hehehe..tu rncngn kt astro..sy tgk kt tv1 je, kul 7mlm.

    labah2 nabi spesis yg mna ey? bla bln maal hijrh labah2 menonjolkn dirinya..

    BalasPadam
  11. salam cik editor,

    Black Widow dia makan teman jantannya lepas mengawan atau cuba tackle utk mengawan. Selalunya jadi makanan Black Widow lps mengawan. Sungguh besar Maha Pencipta supaya manusia belajar ikhtibar dari labah-labah.

    Yang jantan tu kecil sungguh sizenya.. Agak-agak cik editor apakah ikhtibar boleh kita perolehi dari sifat labah-labah Black Widow?

    BalasPadam
  12. wasalam, capt bokhari,

    ptut la dpt gelarn janda, laki mati.dia yg bunuh laki sndiri. leps mgawan, makan laki sblm laki makan dia atau ank2 dia. cm labh2 yg lain..dahsyat tol prangainya.nama hitam, slain dr wrna bdn, mungkin sbb perangai jhtnye.

    mentang2 jantn tu kecil dibulinya.
    klu manusia, istri xleh wt mcm tu, wlupun dia besar, suami kecik, tetap kna hormat, tetp kna pnggil abang, xleh pnggil si kecik ke, si ketot ke, atau gelaran yg mghina..wjib hormat suami wlupun apa pun keadaan & pkrjaan suami.

    waAllahua'lam.

    BalasPadam
  13. Ada2... Jnis ni mmg ada... Kerap trjumpa..

    BalasPadam

E-CERPEN

E-CERPEN

JOM TERJAH IKLAN

IKLAN BERBAYAR

FEEDJIT

.


get this

,

Free Page Rank Tool My Ping in TotalPing.com Ping your blog, website, or RSS feed for Free free search engine submission BLOGGER INDONESIA