Jumaat, 23 September 2011

KISAH-KISAH NABI


Beriman kepada rasul dan nabi merupakan Rukun Iman yang ketiga. Bagi orang Islam wajiblah yakin dan percaya bahawa Allah SWT telah mengutuskan para rasul dan nabi kepada manusia ke dunia ini bagi menunjukan jalan ke arah kebenaran dan kebahagiaan di dunia dan di akhirat. Para rasul dan nabi yang terdiri daripada kalangan manusia bermula dengan Nabi Adam A.S dan berakhir dengan Nabi Muhammad S.A.W sebagai penutup bagi nabi dan rasul terakhir.

Perbezaan Nabi dan Rasul. Rasul diutuskan kepada seluruh manusia sedangkan nabi hanya untuk kaumnya sahaja. Semua rasul adalah nabi, tetapi tidak sebaliknya.

Jumlah rasul-rasul dan nabi-nabi adalah banyak. Hanya Allah saja yang Maha Mengetahui bilangan mereka itu. Setiap rasul adalah nabi tetapi nabi itu bukannya rasul. Jumlah para rasul ialah 313 orang. Hanya 25 orang rasul sahaja yang wajib diketahui oleh setiap orang Islam.

Firman Allah SWT:

"Dan sesungguhnya kami telah mengutuskan beberapa orang rasul sebelumnya (Wahai Muhammad). Diantaranya itu adalah kami ceritakan riwayat hidupnya dan ada juga yang kami tidak ceritakan" (Surah An-Nisa:164)

Nama Rasul adalah seperti yang disebutkan didalam Al-Quran iaitu sebanyak 25 orang

Klik Nama Nabi untuk baca:-
Selamat membaca.

Wasallam.

Ditulis Oleh : Captain Hari: 1:59 PG Kategori:

Comments
4 Comments

4 ulasan anda:

 1. "Perbezaan Nabi dan Rasul. Rasul diutuskan kepada seluruh manusia sedangkan nabi hanya untuk kaumnya sahaja. Semua rasul adalah nabi, tetapi tidak sebaliknya."

  cube cek balik ayat ni, kalau tak silap saya, nabi mendapat wahyu untuk dirinya sendiri, rasul menyampaikan wahyu kepada kaumnya. Hanya nabi Muhammad sahaja yg diutus kepada seluruh umat manusia.

  Wallahua'alm...

  BalasPadam
 2. Salam,

  "Rasul diutuskan kepada seluruh manusia sedangkan nabi hanya untuk kaumnya sahaja. Semua rasul adalah nabi, tetapi tidak sebaliknya." maknanya:

  Rasul diutuskan pada seluruh manusia pada zamannya...Jika zamannya selama 700 tahun lamanya untuk umatnya sebelum wafatnya dan datang rasul lain seterus selepasnya.

  Nabi untuk kaum sahaja pada satux kaumnya sahaja.

  Semua rasul adalah nabi dan bukan semua nabi itu rasul..itu makna sebaliknya.

  SEkian jazakallahu khairan.

  BalasPadam
 3. salam...utk kisah2 nabi2..ade x code html untuk dikongsi..kalau xde xpela

  BalasPadam
 4. salam luqmanulhakim,

  html yg macamana..captain tak berapa faham...tolong bagitau..jika ada nnt captain emailkan.

  wslm

  BalasPadam

NOVEL ANA SOFIYA

NOVEL PERTAMA

cintamu cintaku satu

Novel TMKH telah mendapat pengiktirafan 4 bintang dari Editor Berita Harian 2010. Cetakan yang ke-7. Anda juga boleh melayari LINK INI untuk membaca bab-bab 1 -15
--------------------------------------------
NOVEL KEDUA

cintamu cintaku satu

ccs 1, ccs 2, ccs 2-samb, ccs 3, ccs 4, ccs 5

--------------------------------------------
NOVEL KETIGA--------------------------------------------
NOVEL KEEMPAT


--------------------------------------------
NOVEL KELIMA--------------------------------------------
NOVEL KEENAM 

,

Free Page Rank Tool My Ping in TotalPing.com Ping your blog, website, or RSS feed for Free free search engine submission BLOGGER INDONESIA

.


get this